Jak zablokovat uživatele ve WordPress

WordPress je redakční systém, který umožňuje tvořit obsah celému týmu lidí. Jednou za čas se však stane, že někdo odejde a vy pak stojíte před rozhodnutím, co s jeho účtem. Možná si říkáte, že nejjednodušší je smazat ho. No popravdě i to má svá negativa. Společně si projdeme jednotlivé postupy a jejich pro a proti.

Smazání uživatele #

Smazání uživatele je nejjednodušší řešení. Jakmile jej odstraníte ze systému už do něj nadále nebude mít přístup. Problém je ovšem v tom, že jeho příspěvky musí někdo převzít. Je třeba přiřadit je jinému uživateli. Což povede k změně autora už publikovaných příspěvků. To není zrovna ideální řešení. Přeci jen původní autor je jednou autorem a zbavit jej autorství je minimálně neetické.

Zakázání přístupu změnou hesla #

Toto řešení není ani v nejmenším ideální. Heslo si totiž může nechat znovu vygenerovat pomocí emailu. I pokud mu věříte, že to neudělá je třeba vzít v úvahu, kdo se k emailu může dostat. Doménu s emailem může původní majitel nechat expirovat a nový si emailovou schránku snadno založí znovu. Popřípadě mu může náhodou přijít nějaká informační zpráva přes doménový koš. Také je třeba brát ohledy na viry. Ty dnes umí projít emailovou schránku napadeného počítače, získat přístupy a odeslat je útočníkovi.

Možná si říkáte, že bude stačit tedy změnit heslo a email, třeba na neexistující. Ano v tomto případě to už zabere, ale emaily jsou často svázané například se službou gravatar. Takže ze stránek zmizne fotka či obrázek autora.

Změna práv na Návštěvník #

Pokud přiřadíte uživateli práva na Návštěvník, bude moct i nadále nahlížet do systému. Ovšem nebude moct cokoliv měnit. Je to něco jako čestné členství. Má oprávnění pouze spravovat svůj profil. Samozřejmě pokud používáte nějaké další pluginy na vnitřní komunikaci, tak je třeba dohlédnout na oprávnění.

Využití pluginu na zablokování uživatele #

Existuje více druhů pluginů, které umožňují pokročilou správu uživatelských účtů. Čistě zablokovat uživatelský účet umí například Account Locker Lite. Ve verzi zdarma umí v podstatě dvě věci. Zablokuje uživatele a zakáže resetování hesla, pokud je účet zablokován. Podobných rozšíření najdete určitě větší množství. Jsou tu přesně od toho co potřebujete. Je však třeba dávat si pozor na to, co se stane, když je vypnete. Například zmíněný Account Locker Lite přestane fungovat a všechny účty jsou odblokovány.