Pluginy do WordPress používá snad každý. Ačkoliv toho umí WordPress v základu hodně, tak teprve s pluginy jej dokáží dostat na úplně novou úroveň. Dokonce pluginy jako je například WordFence anebo Zálohovací (popřípadě jiný plugin na zálohování), jsou podle mě naprostým základem. Časem však zjistíte, že se pluginy hromadí, zvláště ty neaktivní.

Lidé mají v povaze schovávat si věci, pokud by je do budoucna mohli potřebovat. Dokonce i když to je značně nepotřebné. S pluginy WordPress je to podobné. Ty se pak hromadí. Zajímavou otázkou je jestli i takto vypnuté pluginy mohou být dopad na WordPress

Rychlost

V krátkosti – pokud je plugin vypnutý, tak nijak nezatěžuje samotný WordPress. Ten v momentě, kdy je zavolán, tak pracuje pouze s pluginy, které jsou aktivní. Ty neaktivní nijak nevolá ani netestuje.

To však nemusí platit o ostatních pluginech. Například plugin na zálohování, je může pravidelně zabalit a posílat do úložiště. Samozřejmě to stojí určité serverové prostředky, které se mohou odrazit v tom okamžiku na výkonu.

Další kdo trpí na neaktivní pluginy jsou bezpečnostní pluginy. Ty musí projet celý web jestli tam není něco v nepořádku. U desítek neaktivních pluginu je to také stojí čas = serverové prostředky.

Co by teoreticky mohlo mít vliv na rychlost jsou data uložená v databázi. Společné tabulky budou robustnější a dotazy se protáhnou. U dobře navržených pluginů to jsou však milivteřiny.

Dále je to samozřejmě údržba. Neaktivní pluginy musíte aktualizovat. Jedná se sice jen o pár vteřin až desítek vteřin na plugin, ale po tuto dobu musí být web vypnutý.

Bezpečnost

I neaktivní plugin může znamenat bezpečnostní riziko. Pokud obsahuje nějakou zranitelnost, tak může za určitých okolností být zneužita. Jde to sice omezit vhodným nastavením práv, ale nikdy hrozbu neeliminujete stoprocentně.

Navíc je běžné, že k některých pluginům už nevychází aktualizace. Takže po čase můžete zjistit, že plugin nebyl aktualizován třeba několik let. To už bezpečnostní riziko prostě je.

Závěr

Pluginy byste měli deaktivovat pouze v případě, že je z nějakého důvodu potřebujete jen dočasně vypnout. V dalších případech doporučuji zazálohovat data/konfiguraci a smazat. Nainstalovat si je znovu můžete rychle a pohodlně.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInBuffer this page